Så byggs en dator

Nedan följer en enkel översikt över hur man egentligen sätter ihop en dator utifrån köpta delar. Guiden är ingen manual, utan mer av en översikt så att du som är nybörjare skall få ett hum om i vilken ordning saker och ting monteras. Ett generellt tips är att alltid läsa igenom manualerna. Där finns konkreta råd och instruktioner om vad som gäller för just dina komponenter.

Det första steget är att helt enkelt välja ut – och köpa – de delar som skall ingå i datorn. Här på alltompc.se kan du läsa om de olika komponenterna, vad de gör och vad de har för funktion. Jag kommer alltså inte gå in på detaljer här, annat än att säga att första steget är att välja de komponenter som känns/är rätt för dig.

När delarna valts ut är det så dags för att montera processorn på moderkortet. Därefter monteras processorkylaren fast, ovanpå processorn. Innan man sätter fast kylaren kan det vara bra att kontrollera så att det finns ett lager med så kallad “kylarpasta” på kylaren. Det är standard att kylaren levereras med ett tunt lager kylarpasta på, men skulle detta saknas av något skäl kan man köpa kylarpasta på tub och applicera själv. Strömkabeln mellan processorkylaren och moderkortet kopplas ihop.

Arbetsminnet monteras sedan genom att man helt enkelt bara trycker fast komponenten i rätt sockel på moderkortet. Det går bara att fästa arbetsminnet åt ett håll, så detta är ett av de överlägset enklaste momenten. Är moderkortet helt nytt kan man behöva få trycka fast arbetsminnet med lite kraft. Här är det viktigt att inte trycka för hårt, dock, för då kan utrustningen ta skada.

Efter att ha monterat fast processorn, kylaren och arbetsminnet i moderkortet, är det så dags för att montera moderkortet i chassit. Här är det viktigt att komma ihåg att se till att det finns monterade distanser i chassit. Detta för att moderkortet skall “komma upp” en bit, och inte kortslutas genom kontakt med chassit i sig.

Sedan ansluts chassikontakterna på rätt ställe, och därefter är det dags för att montera hårddisken. Grafikkortet installeras sedan, om nu ett sådant inte redan sitter på moderkortet. Nätaggregatet sätts på plats, och detta är en process som skiljer sig mycket åt beroende på hur ens chassi ser ut. Alla datorns komponenter kopplas upp mot nätaggregatet, som förser delarna med elekticitet så att de kan fungera. Hur detta går till är olika från nätagg till nätagg, men brukar gå att lösa med lite manualkonsultation och eventuell googling.

Eventuella expansionskort sätts på plats – till exempel TV-kort eller ljudkort. Det hela avslutas med att kablarna dras på ett snyggt och smidigt sätt.